duminică, 29 mai 2011

KEBAB varianta romaneasca :)




Ingrediente:
1/2 foaie de lipie armeneasca

1 pepene marinat taiat fasii
morcov coreian
2~3 felii cascaval
1/2 ardei capia taiat rondele
faceti si un sos roz : ketchup si maioneza cu proportie 1:1
si cu un catel de usturoi pisat
cat o palma de carne de pui prajita la tigaie gril, presarata
 cu sare si piper

Mod de preparate:Foaia de lipie se asterne pe planul de lucru 
cu coltul spre voi si se pune in primul rand feliile de cascaval,
 peste ele puneti restul ingredientelor si 2 linguri de sos roz.

Rulati lipia de doua ori apoi indoiti capetele spre centru si o 
rulati pana la capat in asa mod incat coltul sa vina spre una din
 parti si sa nu iasa pe laterala, pentru ca atunci cand vom praji
 lipia sa se stampileze coltul astfel, fixand kebabul sa nu sa se
 desfaca.


Prajiti kebabul obtinut pe ambele parti intr-o tigaie gril unsa cu
putin ulei, pana se rumeneste ( eu am prajit, alternand pe o
parte de doua ori pe diagonala ca sa obtin desenul cu gratie pe el ).

Pofta mare !


retat preluata de pe anastassiacafe.blogspot.com








Tocanita de dovlecei



Ingrediente:

dovlecei
cıteva cepe
un morcov
putına carne tocata de vita
roşii
patrunjel
usturoi
sare pıper


Preparare:

Prajiti in ulei ceapa, morcovul, dovleceii taiati cuburi pina se rumenesc, puneti carnea, putin bulion de ardei sau de roşii, şi la sfirşit puneti roşiile, sare, piper, dati focul mic şi lasati sa fiarba sub capac, spre sfirsit puneti unul sau doı catei de usturoi feliat şi cind e gata - patrunjel.

MÜCVER


İNGREDİENTE: pentru cantitatea din poza

3 dovlecei medii
ceapa verde
un cartof
putina brinza şi/sau caşcaval
sare, piper negru
3 linguri de faina
2- 3 oua


Preparare:

Radem totul la razatoare amestecam cu faina şi oule şi condimentam, prajim in ulei incins. İmportant sa nu le intoarcem pina nu se rumenesc ca sa nus e rupa, se fac asa subtiri ca sa nu fie crude in interior. Puteti pune caşcaval sau brinza care se topeşte, eu am pus ambele :), oua puneti in dependente de cid de mult suc au dovleceii. Sunt foarte gustoase.

CACIK - sos din iaurt cu castraveti


Este un sos- salata, perfect pentru vara, se serveste rece alaturi de alte mincaruri sau solo.

İNGREDİENTE:

iaurt de casa
usturoi
castraveti
marar
minta uscata

Preparare:
iaurtul tre sa fie rece şil amestecam cu castravetii raşi la razatoare cu usturoiul ras, cu marar tocat, sare şi la servit putina minta uscata si o picatura de ulei, daca mai aveti timp pina la masa punetil la frıgider, se maninca rece, e foarte gustos :)





Pizza de casa




İNGREDİENTE:

aluat cu drojdie, ca pentru piine
o roşie mare
un catel de usturoi
putin bulion de ardei sau de roşii
şunca de vita
masline negre
caşcaval
ceapa verde


Preparare:

Este o reteta din categoria sa fac ceva cu ce am la frigider :)   puteti improviza şi voi cu ingredientele. İntindeti o foaie de aluat, grosimea dorita, pregatiti din jumate de roşie prin razatoare, bulion şi usturoi ras un sos pe car il intindeti pe aluat, nu pina la margini, dupa puneti şunca, ceapa verde, maslinele, caşcaval şi bagati la cuptor :)


joi, 26 mai 2011

Poğaça cu brinza


Ingrediente pt 14 poğaça:
500-550  g faina 000
250 g margarina
1 ou + 1 albus
13 g drojdie sau o lingurita plina drojdie uscata
50 g ulei masline
1 lingura zahar
1/2 lingura sare
200 g apa rece
Pentru uns:
1 galbenus
1/2 lingurita rasa zahar
Pentru umplut:
100 g branza
1/2 legatura mica patrunjel
pull biber la dorinta
sau
patè de masline


1. cernem faina obligatoriu la aluaturile dospite, o amestecam cu sare si facem o gropita la mijloc.
2. amestecam apa rece cu 1 lingura de zahar şi drojdia. apa in cazul nostru nu trebuie sa fie calduta.
3. adaugam uleiul, un ou şi un albuş,  şi margarina topita lasata la racit.
4. framintam aluatul vreo 7 minute, sa fie nici tare nici moale, ca lobul urechii. İl punem la un loc caldut ferit de curent sa creasca timp de o ora.
5. facem 14 bilute le turtim cu podul palmei, punem umplutura de brinza cu patrunjel şi putin pull biber la dorinta; sau masline in mijloc şi inchidem tot cu podul palmei foarte atent fara sa presam prea tare. sa nu ne jucam prea mult cu aluatul...


6. aranjam pe tava de copt, ideal sa le mai lasam 30 min la odihnit, incingem cuptorul la 180 grade, batem albusul cu un pic de zahar şi ungem poğaçaurile, presaram cu susan, mac, chimen la dorinta şi le bagam la cuptor pe 20 min pina se rumenesc bine.




Kiymalı yoğurt corbası - corba de yaurt cu perişoare




500 gr de iaurt
1 galbenuş de ou
2 linguri de faina
1 pahar sau 2 de apa
carne tocata
1 ceapa micuta
sare piper
putina fidea, sau orez
menta uscata
putin ulei sau unt


1. punem apa la fiert
2. din carne tocata şi ceapa data prin razatoare şi condimente facem  perişoare micute.
3. le punem in apa clocotinda şi le fierbem 10 min.
4. amestecam iaurtul cu faina şi galbenuşul, dizolvam cu putina apa fiarta din ciorba şi turnam totul in oala amestecind bine. 
5. punem fideaua sau orez şi sare dupa gust şi mai lasam vreo 3 minute la fiert ( daca facem cu orez fierbem pina e gata orezul).
6. intro tigaie mica punem putin unt şi ulei şi minta uscata pina se ıncinge şi turnam in ciorba.

Un Kurabiyesi Fursecuri din faina



Ingrediente:

250 g margarina
1 pachetel zahar vanilat
6 linguri amidon
350 g faina (cca)
7 linguri zahar pudra pt aluat si inca putin pt pudrat

PREPARARE:

Mai intii citeva detalii: faina se va adauga cite putin pentru a obtine consistenta dorita a aluatului, daca punem prea multa nu putem repara greşeala, zaharul pudra trebuie sa fie unul de calitate, nu adaugati praf de copt sau altceva decit ce e scris in reteta.
1. Mixam untul cu zaharul pudra şi cel vanilat, adaugam cite putin faina cernuta obligatoriu, framintam repede pina obtinem un aluat relativ moale cum e in poza.


2. İnvelima luatul in folie şil punem la frigider pe jumate de ora ( pentru fursecuri in general e bine sa le coacem dın aluat rece)
3. İncalzim cuptorul la 140 grade.
4. İmpartim aluatul in 4 şi facem tuburi, atent şi cu rabdare sa nu aiba fisuri.
5. cu o furculita zgiriem deasupra ca sa dam forma şila taiem cam 5 cm, sau le puteti face rotunde.
6. tapetam tava cu hirtie de copt şi le aranjam, bagam la cuptor pe 30 min.
7. o sa va iasa aproximativ 40 fursecuri, aveti grija la coacere ele nu tre sa se coloreze ci sa ramina albe. Deddesubt tre sa fie uşor aurii.
8. le scoatem din cuptor şi le lasam citeva minute sa se racoreasca apoi pe aranjam pe platou şi le presaram cu zahar pudra. 


Karnıyarık / Vinete umplute



Ingrediente:
3 vinete mari
200 g carne tocata amestec  miel si vitel
1 ceapa mare
2 ardei graşi
bulion
3 rosii sau suc de roşii
1 lingurita piper
1 lingurita sare
patrunjel
ulei de masline, sau ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

1. Vinetele se spala şi se curata coaja aşa 4 fişii cum e pe poza. se prajesc aşa ıntregi
 intro tigaie
cu ulei, puneti şi capacul sa nu sara pe pereti, şi prajiti bine pe toate partile, dupa le 
lasatı se se 
raceasca putin şi sa se inmoaie.
2. İn alta tigaie punem ulei şi prajim ceapa, ardeiul punem un pic de bulion de roşii aşa 
o jumate de lingura, prajum un pic bulionul şi adaugam carnea tocata, prajim pina nu mai 
are apa şi adaugam  roşiile decojite şi taiate marunt, sau suc de roşii. Lasam sub capac 
citeva mınute, sa scada apa, condimentam şi adaugam patrunjel tocat.
3. vinetele le aranjam pe tava de coptor cu o lıngura deschıdem vınata dın mıjloc, asa atent 
sa nu rupem marginile, şi umplem bine vinetele cu carne. Deasupra pentru decor taiati in 
forma dorita roşii şi ardei.
4. Se pune apa fiarta in tava, nu exagerat de multa, aici depinde de cit de mare e tava şi 
bagam  la cuptor piva vedem ca sunt gata, dar sa avem grija sa nu ramına fara apa. 
5. Se servesc cu patrunjel tocat deasupra şi un pic de sos din tava şi alaturi de pilav de orez.




metode de impltire a piinii

luni, 16 mai 2011

DENUMİRİ DE PEŞTE



TürkçeİngilizceJaponca
Ahtapotoctopustakoたこ
Alabalıktroutmasu
Balinawhalekujira
Balon balığıblowfishfuguふぐ
Barbunyared mulletakame赤目
Deniz kestanesisea urchinuniうに
Dil balığısolehirame平目
Hamsianchovykoiwashi小鰯
Hanigrouperhataはた
İstakozlobsterise ebi伊勢海老
İstavrithorse mackerelaji
İstiridyeoysterkakiカキ
Kalamarsquidikaイカ
Karidesshrimpebi海老
Kefalgrey mulletbora鯔・鰡
Kılıç balığıswordfishkajiki maguroカジキマグロ
Köpekbalığısharksame
Mercansea breamtai
Morinacodtara
Palamutbonitokatsuo
Pisi balığıflounderkarei
Ringaherringnishin鰊・鯡
Sardalyesardineiwashi
Sarı kuyrukyellow tailhamachiハマチ
Somonsalmonsake
Somon yumurtasısalmon roeikuraいくら
Tontunamaguroマグロ
Uskumrumackerelsaba
Yengeçcrabkaniかに
Yılan balığıeelunagi (tatlı su) / anago (tuzlu su)うなぎ
穴子
Zarganapikesanmaさんま

Mic dictionar de condimente turco- englezo-japonez


TürkçeİngilizceJaponca
Anasonanisanisu

Biberiyerosemaryrouzumarii

Çemenfenugreekkoroha

Çörekotublack cuminburakku kumin

Defnelaurelgekkeiju

Fesleğenbasilbajiru

Haşhaşpoppy seedpoppii shiido

Kakulecardamomshouzuku

Kara biberblack pepperkuro koshou
Karanfilclovekuroubu

Kekikthymetaimu

Kimyoncuminkumin

Kırmızı biberchillichiri peppaa

Kişnişcorianderkoriandaa

Kuş üzümücurrantkaranto

Limon tuzucitric acidremon shio / kuensan

Mercanköşkoreganooregano

Nanemintminto

Safransaffronsafurann

Susamsesamegoma

Tarçıncinnamonshinamon

Yeni baharpimentopimento

Zencefilgingershouga

Zerdeçalturmericukon



UNELE CONDİMENTE FOLOSİTE FRECVENT İN BUCATARİA TURCEASCA

CONDİMENTE




KURU NANE  - MİNTA USCATA

Se foloseste foarte des la mincaruri diferite... la dolma  legume umplute, sarmale, la majoritatea ciorbelor. 
Daca nu aveti posibilitate sa achizionati minta uscata ca şi condiment, cumparatio proaspata şi uscatio, e chiar mai sanatos :)


KEKİK - CİMBRU


este un condiment care se foloseste şi la noi şi e uşor de gasit prin magazine, in majoritate se folosoşte la condimentarea carnii şi peştelui.... şi in forma proaspata la unele ciorbe.


PUL BİBER - ARDEİ İUTE MACİNAT


Acest condiment este nelipsit de la orice masa, preferatul barbatilor, se foloseşte la condimentarea finala a mincarurilor, se face sos cu ulei unt şi putin ardei..aruncam la o tigaie, peste un minut e gata, cu cocul rosu obtınut se orneaza majorıtatea ciorbelor şi mincarurilor cu iaurt.




KARABİBER - PİPER NEGRU


Aici cred ca nu tre sa spun nimic, e clar ca nu lipseste!




DEREOTU - MARAR





MAYDANOZ - PATRUNJEL






SUMAK

Este un condiment care se foloseşte din cele mai vechi timpuri şi inlocuieste intro oarecare masura lamiia, este acrişor şi da şi culoare, eu il folosesc la condimentarea cepei crude care o servesc cu ficat sau pui la gratar.



O  sa mai revin pe parcurs cu completari :)

luni, 9 mai 2011

Sufleu de spanak

 

Sufleu de spanac

Sufleu de spanac

Ingrediente

  • 4-5 cartofi
  • 5 oua
  • o ceapa
  • 200 g feta
  • 500 g spanac(congelat)
  • 2 - 3 catei usturoi

Info

people6 persoane
time30 min.

Cartofii se fierb in coaja cu putina sare (sa nu se sfarame).Cand sunt gata se pun deoparte la racit ,apoi se cojesc si se taie cubulete . Ceapa se unteste in 2-3 linguri de masline apoi se adauga ciupercile si se lasa cateva minute impreuna .Peste se pun si cartofii cuburi si se mai lasa cateva minutele.Separat se pun in tigaie la calit usturoiul taiat si spanacul (dezghetat si scurs).Se lasa sa stea impreuna cateva minute ; cand amestecul(de cartofi) si cel de spanac sunt aproape reci ,spanacul se pun intr-un castron.Peste se pun galbenusurile de ou si se omogenizeaza,apoi branza feta sfaramata cu furculita si se continua omogeniza.Apoi amestecul de cartofi cu grija se amesteca si el.Si la urma albusurile batute spuma.
Se potriveste de piper si sare (in functie de gusturi si de cit de sarata este feta).Se pune in tava unsa cu ulei, se netezeste frumos si se da la cuptor (foc mic- mediu) 40-50 minute.

Bismi'Allah - In numele lui Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...